FinalWhistle

FinalWhistle – Taktikai futballmenedzser

Most a jelenlegi nagy kedvencemet szeretném bemutatni nektek. Talán néhányan még emlékeztek a Freekick nevű focis menedzser játékra. Nos a Final Whistle annak a nyomdokait próbálja követni.

Az általam játszott futballmenedzser játékok között ez a játék, amin a legtöbbet töprengek. Mivel ebben, egy jó taktikával, valóban meglepetést lehet okozni.

A játék még nagyon új és tulajdonképpen most is tart a fejlesztése. A legnagyobb hangsúlyt a taktikai sokszínűségre helyezi. Neked kell felépítened egy működő klubmodellt és az útvonalak nagyon eltérhetnek.

Maga a játék szöveges alapú, tehát meccset nézni nem lehet. De azt hiszem ez nem is fontos. A jelenlegi szöveges megjelenítés még változni fog. Ezt már most beharangozták a fejlesztők.

Kezdetnek kapunk egy felnőtt és egy ifi csapatot és némi pénzt. Így rögtön 2 bajnokság részesei lehetünk.

FinalWhistle csapatoldal
Csapatod oldala

Az biztos, hogy a játék elején nem árt, ha szerencsés vagy a kapott játékosok minőségét illetően. Egy remek csatárral és egy jó kapussal elég jó esélyekkel veheted fel a versenyt a többi csapattal. A játékosokat egyénileg bállított edzéssel fejlesztheted, melynek eredményéről naponta kapod az edzés riportot.

FinalWhiste edzésriport
Edzés riport

Továbbá lehetőséged van létesítmények építésére és fejlesztésére, melyek különböző bónuszokat adnak. Például bevétel növeléshez elengedhetetlen a Büfé vagy Ajándékbolt. De ott van az Edzőpálya vagy a szurkoló számot növelő Parkoló. Szóval van miből válogatni.

Plusz a stadionban levő helyek számát is lehet bővíteni. Ezt a játék elején nem javaslom. Inkább nézd meg egy-két hazai mérkőzés nézőszámát és aszerint építs.

Létesítmények

Ha úgy döntesz, hogy a jövő csapatát akarod felépíteni, akkor az Ifiakadémia lesz a te tereped. Viszont ezzel szoros összefüggésben a Játékos-megfigyelői hálózattal is foglalkoznod kell. Ugyanis az FW egyik fontos különbsége a többi játékhoz képest, hogy az ifiakadémiáról kikerülő ifiket nagyban befolyásolja az, hogy milyen minőségű megfigyelőkket alkalmazol.

A játéknak ez a része annyira új, hogy még csak a mai napon vezették be. Tapasztalatok nincsenek róla.

A játékosaidnak a képességén túl még vannak személyiségjegyei, melyek eléggé befolyásolják a teljesítményét. Például vannak arrogánsak, akik nem tartják be az egyéni utasításokat, vagy jó vezetői képességüek, akik csapatkapitányi bónuszt adnak a csapat teljesítményéhez. A személyiség jegyeiken kívül rendelkezhetnek speciális képességgel is pl. lehet valaki gólérzékeny, ami bónuszt ad a gólszerzésre. Szóval rengeteg minden bebefolyásolja egy játékos teljesítményét. Nem beszélve a potenciáljáról, ami eléggé meghatározza, hogy kiből lesz meghatározó játékos.

Játékos

No és akkor a játék legfontosabb eleme a felállás beállítása. Ez a játék sava-borsa összekell állítanod a játékosállományodból a lehető legütőképesebb gárdát. De figylni kell az ellenfelekre is, hiszen, lehet, hogy egy jól fejelő játékossal – aki ugyan nem annyira jól védekezik – többre mész az ellenfél jól fejelő csatáraival szemben.

A csapatösszeállítsnál megaadod, hogy miylen mentalitásban játszanak, amit meccs közben is változtathatsz előre beállított szabályok szerint. Pl. ha vezetést szerez az ellenfél, akkor átállhatsz támadó módra.

Plusz minden játékosnál beállíthatsz egyéni utasításokat is. Szóval tényleg rajtad múlik, hogy mit hozol ki a gárdából.

S mindezt egy eléggé intuitív felületen, tehát nem fogsz elveszni a beállítások tengerében. Talán csak feltételes utasítások beállítása lehet kivétel, mert ott aztán tényleg el lehet molyolni…

Taktika beállítása

A nemezti bajnokságokon kívül lehetőséged van megméretni magad a nemzetközi mezőnyben is. Ez plusz kihívást ad a játékban.

Egy biztos, ez a játék nem arról szól, hogy már holnap világverő csapatod lesz. Hosszútávú stratégia kell a sikerességhez. Egyáltalán nem biztos, hogy a fiatalokba kell fektetned.

Vannak akik inkább örögebb játékosokból éíptenek ütőképes csapatot amivel sok-sok szurkolót szerezve megalapozzák gazdasági előnyüket.

Csak rajtad múlik milyen irányt szabsz a csapatodnak!

Grafika - 75%
Játszhatóság - 95%
Interakció - 50%
Kihívás - 100%

80%

A legtaktikusabb focis menedzser játék. Ahol rajtad múlik, hogy meddig jutsz el. A grafika talán egy picit régies, de megszokja az ember. 🙂

Próbáld ki
User Rating: No Ratings Yet !

Check Also

Trophy Manager – ingyenes foci menedzser játék

A Trophy Manager játékban egy saját online csapatot igazgatsz. Neked kell döntened a pénzügyi kérdésektől, …